Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2019 19:19 - в море от клишета, Българио моя клета!!!
Автор: eva666 Категория: Други   
Прочетен: 3525 Коментари: 12 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Християнството става официално държавна религия в Българската империя повече от два века по-рано от 864 година Posted by RuniIYI

Досега в историографията е прието да се казва, че приемането и утвърждаването на християнството като официална държавна религия започва през 864 г.

– „Княз от Бога“ На кой Бог да се моля днес, когато народа ми е
разделен на християни и поклонници на старите богове. – мислеше, свъсил вежди Борис.

Не е необходимо да припомняме подробности в литературен жанр фентъзи за тайното покръстване на великия български владетел от първия Управляващ род Дуло, Царя на царете Борис I. Познат и като император Михаил III ( неговото духовно име) на Източна римска империя.

В историографията се твърди, че българския „Кан“ Борис I е кръстен 864 г.
(така е прието) тайно по съображения, за  да няма противопоставяне с някои социални групи. От там насетне се извършва приемане и утвърждаване християнството като официална държавна религия.
Твърди се също, че е приел името Михаил, това на императора Михаил III на Източната римска империя, както по- горе споменахме те са едно и също лице; избил 52 болярски рода (причината за тази лъжа е известна на всички),  които не приели новата вяра и т.н., което не отговаря на историческата истина, тъй като нашият екип откри негов печат продаден в германски аукцион на смешната цена от 100 евро!

“ В(Б)исантио  е на Управляващия Род на Борис, в полето му е Михаил – име от кутите, от грозда на Вуйчото!  От Вуйчото е чел единият, пред Баща си заклет е и с името на Светец затвори се с робата. Oтдаде се да влезе и Звездата ( Звездата на българите, Розетата) да построи!“ – цитат от превода на печата на Царя на Царете Борис I- Михаил

image

Печата на Царя на царете Борис I- Михаил

Почти всички сведения за приемане на християнството за държавна религия в България идват от източници близки на Патриаршията в Константинопол и на Ватикана или от техни представители. Когато сведенията и оценките за тях се препокриват е логично историци, лингвисти, в случая и църковни деятели и пр. да ги възприемат и да дадат своето виждане за конкретно историческо събитие, без да променят фактите и да се отклоняват по същество от дадената обща оценка за него.
 

Според Асен Чилингиров, изследванията и трудовете написани по история на религията, нейната същност, форми и съдържания са 95 % от всичко написано в областта на науката. В същото време с малки изключения от IV – V век до IX век липсват, като „неканонични” или унищожени богослужебни книги, трудове по обща и църковна история, заедно с протоколите на църковните събори.

В средата на X век по нареждане на император Константин VII Багренородни (906-959) са унищожени всички ръкописи на катаревус (специално създадена писменост от Патриаршията в Константинопол след VI век) и на латински език, като на тяхно място са създадени кратки резюмета.Тази мярка на императора на Източната римска империя е предприета за унифициране на историята в писаните през следващите векове исторически съченения, за бъдат и те подменени в началото на XV век в многобройни скриптории в Южна Италия. (1)

За периодa на Османскo робство 1396 – 1878 г., в който няма български държавни институции, които да съхраняват църковна и обща история, няма и самостоятелна българска църква до признаване на Българската екзархия (1871 г.), като добавим системното унищожаване на български богослужебни и други книги от клира на Патриаршията в Константинопол за историците няма друг избор освен да се доверят на чужди, редактирани и прередактирани източници за нашата история и за световната история.

Няма съмнение, че мнозинството представители на Патриаршията в Костантинопол и Ватикана са образованите и умни хора, историческите писания освен всичко друго са и политика, най-вече политика в областта на възпитанието на подрастващото поколение и важен елемент от обосновката на междудържавните отношения. Контролът над информацията е познато средство в управлението на населението от най-древни времена до наши дни.

Накратко така стоят нещата с изворите за  църковната и въобще за нашата история, неделима част от световната история. Логично е да предположим, че има неща, които Патриаршията в Костантинопол и Ватикана не са желаели  хората по света и особено българите да  знаят.

Въпреки всички усилия за контрол върху информацията, за миналото от страна на двете църковни институции и на имераторите на Източната римска империя са пропуснали някои неща или не са имали достъп до тях за първия Управляващ род Дуло, т.е. като цяло за българската аристокрация.


..https://www.bulgarianassociation.co.uk/bg/car-boris-pokrystvaneto-borov-dol/

Тропарх от 999 година: „Те, българите, някога бяха най-справедливия от всички народи и от всичко на света почитаха най-много тези добродетели и сами достигаха голяма слава, а градовете и народите се присъединяваха към тях доброволно“

Защо се стигна дотам, че нашите управници не следват пътя на най-справедливия народ?

image




Гласувай:
7



1. ladylady - имам минус..от една Тиква в расо..
04.03.2019 20:02
тоо, мноого ясноо..
/гладна мечка...на чуждо хоро играе..
цитирай
2. eva666 - България е била ..
04.03.2019 20:45
предаавана..винаги "от вътр.хора"
/ето,виждате ги, пак ..бришат на пва..
тезз крассное гОлодние матрьошки..
надути отзадЕ от "дядо бляко...яко друса.."
такъв тъъпп кавал-кат тоззз .немааа никгде/ пшрав е полигорий
цитирай
3. radostinalassa - Не знам кой е Полигор
04.03.2019 21:08
Помня, че едно време ми напомпваха поста, но трябваше и да търпя да ме обиждат. Тогава още не знаех, че има модерация.
Права си за тиквата, тя е падала на мястото, където е главата й. Днес му сложих 5 минуса, защото ми завижда, че вземам пари от Путин.
цитирай
4. codetroina - :-))))...6 минуса?? хохохо, ти ме надмина..
04.03.2019 21:20
radostinalassa написа:
Помня, че едно време ми напомпваха поста, но трябваше и да търпя да ме обиждат. Тогава още не знаех, че има модерация.
Права си за тиквата, тя е падала на мястото, където е главата й. Днес му сложих 5 минуса, защото ми завижда, че вземам пари от Путин.

цитирай
5. nkf - Разбира се, "покръстване...
04.03.2019 21:51
Разбира се, "покръстването" от 864 г. е флагрантна измама от-до, но пък за сметка на това е канонизирана за "света истина" от църквата. Като казвам църквата - имам предвид и двете църкви - римската и цариградската. Истината е, че всъщност между тях разлика по същество НЯМА. Така е, защото като оставим несъществените третостепенни различия /от типа "кой имал икони", пък кой нямал и що едните имали бради, пък другите нямали/, които са на практика и без значение, те имат ЕДИН ОБЩ "символ на вярата", едно "кредо". Споровете за филиоквето са лакърдии за полудебилни. Символът на вярата, който е фундамента на идеологията, на догмата е реално един и същ за двете църкви и за почти всички /или всички/ от няколкото хиляди протестантски "църкви". Ето защо, трябва да се разбере, че догмата е един и същ, а точно това е критично важното. Цар Борис не , че се покръства, но явно става дума за приемане на въпросния Никейски символ /кредо/ на вярата. Иначе християни са били и царете ни преди него. Вярно е, че Рим и Цариград в синхрон пренаписват и изопачават, както и заличават историята, особено духовната; но и политическата. Никейския символ на вярата е един от крайъгълните камъни, наред с "Константиновия дар" и задължителното тайнство "помазание" /от църквата, разбира се/ на царете за легитимация на властта им. Де факто и де юре /идеологически/ църквата по този начин УЗУРПИРА властта и си произвежда нови владетели, според нейните желания и цели, детронирайки по цяла Европа старите, доста древни, владетелски дворове. Остракацията и репресиите, включващи дори избиване на старата аристокрация, е феномен наистина по цяла Европа. Може би никак няма да е пресилено, ако с екаже, че именно в този акт на църковна узурпация се коренят и бъдещите драматични войни, революции и социо-инженерни проекти от по-късните времена. Църквата свежда "царското право" само до "помазание", което запазва за свой изключителен прерогатив. Само че истинското царско право е много повече от едно просто "помазание
цитирай
6. eva666 - 5. nkf - Разбира се, "покръстване...
04.03.2019 22:07
Благодаря ти, точно Ти, очаквах да се включиш..
коментара ти е по-добър, прецизен и чист..от моят пост..
удоволствие е, да те слуша човек..
а аз не слушам , кой да е!!
моят интерес е съвсем тривиален, имам внук, който вече е на 6м
Майка му/ и бащата, моят син/ многоо искаха да бъде..Борис..
и така, тръгнах по следите на още едно/срамно/ бг клише, Бг загадка..
ноо, такава е БГ история, или Хората сме такива...лъжливи..потайни, лицемерни...
Хубава вечер, много ми стана приятно!
цитирай
7. barin - Здравей, Юлия. Приетата година е ...
05.03.2019 06:27
Здравей, Юлия. Приетата година е 864, но фактически българският народ е бил покръстен много преди това. Може би тогава се извършва свързването с Никейския символ. За Кубрат и Тервел се знае, че са били християни. Сигурно и следващите владетели от рода Дуло да са се покръстили. ЗаБорис на няколко места в други форуми, където пиша ми оспорват твърдението, че е от рода Дуло, но на печата се вижда още едно доказателство. Иначе няма как Тервел първо да стане "кесар', а в края на живота си"Св. Тривелий Теоктист". За ръкописите, унищожени от Константин Багрянородни стана дума във вчерашното предаване"История.бг". Темата е много добра, както и предния коментар на nkf.
Поздрави!
цитирай
8. eva666 - има и др версия на официалнаат / http://bezistena.blog.bg/history/2017/05/29/prevratyt-koito-zlodeiat-boris-i-izvyrshi-sreshtu-pyrvoj
05.03.2019 10:05
Да разсекретим и официалната хроника за трагичните събития за Българите по тия времена

"През август 863 година на Балканите и в българските земи започва силен земетръс, продължил 40 дни. Освен това годината е неплодородна и българското население страда от природни бедствия, болести и глад. В началото на септември Византия успява да отстрани временно арабската заплаха и цялата армия, по суша и море, се отправя на поход към България. Заети на северозапад, българските войски не могат да окажат отпор.
Още през есента на същата година започват преговори и е сключен така наречения „дълбок” мир между България и Византия. Българският владетел е задължен да разтрогне съюза с немския крал срещу Великоморавия и да се покръсти с целия си народ. В замяна българите получават областта Загора без Месемврия, Анхиало и Девелт.
Пратениците на княз Борис I, които отиват в Константинопол, за да сключат мирния договор, са покръстени непосредствено след полагането на клетвените обещания. Заедно с тях в България идва внушителна мисия от византийски духовници, начело с епископ, които масово започват да покръстват народа.
Българският владетел по известни верски и вътрешнополитически съображения приема тайно християнството в началото на 864 година и приема името на кръстника си – византийският император Михаил III. Заедно с владетеля са покръстени и много знатни български родове."


Разсекрените документи,съхранени под кодираната фалшива хроника,ни съобщават че през август 863 г византийците предприемат поредното нападение срещу България на владетелите и Първожреци Кирил и Мат Диана, което Българските войски успешно отблъскват в продължение на 40 дена
Войната е кодирана като силен земетръс, който ни съобщава след като счупим секретните печати кои са нашествениците:
Документът ни съобщава,че докато Първожреците Кирил и Методий/Мат Диана органиизрат отбраната на България, княз Борис (княз,защото е от жреческо–царската династия Дуло) с отряд съзаклятници от изродени и замърсени династични
цитирай
9. eva666 - Благодаря ти, барин! ще се радвам заедно да преследваме Истината за Бг Род Дуло,.
05.03.2019 10:07
За ръкописите, унищожени от Константин Багрянородни стана дума във вчерашното предаване"История.бг".
Темата е много добра, както и предния коментар на nkf.
Поздрави!
цитирай
10. eva666 - ...нека да сложим Темата=Първостепенна. Благодаря на всички!
05.03.2019 10:27
Като се има предвид, че с така нареченото покръстване Борис избива болярските родове до корен, няма нищо за учудване, че то идва точно от Византия. Същото е и с азбуката. Защото още траките са имали писменост. Кирил и Методий не правят азбуката за България. И изобщо хипотезите се градят без никаква основа, защото единствено, което се знае със сигурност, е че братята са висши византийски служители
цитирай
11. rosiela - Ю,
05.03.2019 15:49
хубав ти е материала, нищо че се пищисваш на периоди.
цитирай
12. eva666 - как, няма да се пищисвам, росс..
05.03.2019 16:02
Аз, уинстън и шарл..и Батенка Сталин ..
от: blackpredator


тук, определено има един отбор-ПРЕДАТЕЛИ../те са червени, даа...
инак, не мога да вразумея..тази дебилщина и..хиперАгресия..
НЕЩАТА , не са такива, каквито пишат от БАНята, и СМИ..
затова има и Наука Окултизъм /той и П.Дънов е Окултист, и Богомилите..
иди, да ги питаш сега..дървените глави..какво разбраха..
ЧРД, Роси, да си жива ,здрава и..се така..бойна...
/ изв, блога се бъгва на 2 ч...

цитирай
13. get - - С малка забележка? Не е ПОКРЪСТВАНЕ(!) а ПРЕ-покръстване ... тъй като ... ?
05.03.2019 17:06
eva666 написа:
Благодаря ти, точно Ти, очаквах да се включиш..
коментара ти е по-добър, прецизен и чист..от моят пост..
удоволствие е, да те слуша човек..
а аз не слушам , кой да е!!
моят интерес е съвсем тривиален, имам внук, който вече е на 6м
Майка му/ и бащата, моят син/ многоо искаха да бъде..Борис..
и така, тръгнах по следите на още едно/срамно/ бг клише, Бг загадка..
ноо, такава е БГ история, или Хората сме такива...лъжливи..потайни, лицемерни...
Хубава вечер, много ми стана приятно!


- Тъй като ... има два автора свети Иероним(съставителят на "готската" азбука според хърватите) и Йоан Златоуст - които твърдят приблизително едно и също? За фактическата обстановка - НАЛИЧИЕ НА ХРИСТИЯНСТВО при едни от най-многобройните народи непосредствени съседи(а и проживявищи на територията) на ИРИ от време - кога се приема "Символът на вярата" през Първият Никейски(325 г.) и Втори, цариградски(381 г.), църковни събори?

1. Цитат: "И скити и траки и савромати и маври и индийци и тия които населяват краищата на света са превели писанията на своя език." - казано от Йоан Хризостум в негова реч, в църквата Свети Павел в константинопол през 398г.!
Речта е произнесена пред събралите се готи(?) като ЧАСТ ОТ ЕВАНГЕЛИЕТО е прочетено на готски език.
2. „ХУНИТЕ учат псалтира и греят скитския студ с топлината на вярата: златокосата и руса ГЕТСКА войска е обкръжена с църковни палатки. Те може би затова се бият против нас с равна на нашата храброст, защото изповядват същата вяра.” - свети Иероним пише настоящото някъде в периода между 347–420 г.г. ?

На практика сме родствени (произхождаме) и от двата! Тоест, както и от хуни-(сармати) така и от готи-венети(също и меланхлени)?

А "езикът" на готите го има документиран в X век от император Константин Багренородни (Constantine Porphyrogenitus), в която намираме речник с думи, изпети от изпълнителите на така наречения готски танц пред византийския двор. Някои от тези думи очевидно са латински, някои са гръцки, но никои не изглежда да са германски.
цитирай
14. level6661 - @ 13..многоо се радвам за включването,Гет!
05.03.2019 17:42

нека БЪлгарин да помага на Българин, където и да е!
уважавам твоите знания, и желание за всеобщо просвещение..
Благодаря, аз Юлия..
цитирай
15. rosiela - Благодаря ти, не си забравила моя празник.
06.03.2019 11:41
eva666 написа:
Аз, уинстън и шарл..и Батенка Сталин ..
от: blackpredator


тук, определено има един отбор-ПРЕДАТЕЛИ../те са червени, даа...
инак, не мога да вразумея..тази дебилщина и..хиперАгресия..
НЕЩАТА , не са такива, каквито пишат от БАНята, и СМИ..
затова има и Наука Окултизъм /той и П.Дънов е Окултист, и Богомилите..
иди, да ги питаш сега..дървените глави..какво разбраха..
ЧРД, Роси, да си жива ,здрава и..се така..бойна...
/ изв, блога се бъгва на 2 ч...


цитирай
16. get - нека БЪлгарин да помага на Бъл...
06.03.2019 21:21
level6661 написа:

нека БЪлгарин да помага на Българин, където и да е!
уважавам твоите знания, и желание за всеобщо просвещение..
Благодаря, аз Юлия..


Тази реч, Йоан Златоуст - държи пред наричаните от него "ариани"(без да са такива) ГОТи ... За които поне трима автори от него време(4-5 векове), твърдят че това са по-старите и известни, като ГЕТи. Които, се явяват част(суб-етнос) от по-големият супер-етнос, който (на)учените са привикнати да назовават "траки"!
Защо държи тази реч?
Защото под негово въздействие (на "Златоуст"). Роденият в Испания император Аркадий(377— 1 май 408, Константинопол). Е ограничил достъпа на Готите-Гети, така че те остават без молитвени храмове в столицата на ИРИ
Това предизвиква недоволство сред тях! В резултат на това главно-командващият тогава на Римската(източна) армия, "гот-германец" със странно за германците и близко за българите име Гайна(вж. Гани(значение: богат ?) ... Се вдига на бунт срещу имтератор Аркадий, и съветника му св. Йоан Христозум. Защо?
Защото дори след дълги и горещи молби - нито императора нито съветника му по църковните дела - не пожелават да дадат (дори и отнетите по-рано) на готите църкви, в които да изповядват отческата си(от преди Никейски (допълнен с Константинополски)) събори - християнска и НАЙ-ПРАВА вяра.
Претърпявайки загуба, Гайна(или Гани ?). И то пак, от родствени му "германци" останали верни на императора и "правата нова вяра", се оттегля зад Дунав ... при други отново назовавани хем готи, хем гети.
Но за разлика от "столичните", тези гото-гети, не признавали върховната власт на Източния римски император и сами си избират свои водачи ... и второто по-важното? ... продължават да изповядват тази вяра - на която са научени от техният архиепископ Урфила(311 - 383). Като той е изобретил за тях и азбука, за да могат те, не само четат но и да разбират и служат на СВОЯ ЕЗИК в името на Христа!

- Това накратко - с допълнение! Нещо подобно става вече по време и на цар Борис-Михаил ... ново препокръстване. И отново, най-православните и най-добре разбиращи тънкостите на вярата - граждани на Бизантион или Константинопол "ромеи"?
- Както най-вероятно, отново ще да е станало и през 680 г. във връзка със събитията - известни ни като "пристигането" на Аспарух-ХАН ?

Забележка: Защо изписвам така титула на Аспарух ли? Защото според езиковата на "тюрките-прабългари"( според нашите историчари) ТИТЛАТА - следва да се произнася/изписва ... при владетелите от тюркското културно и езиково семейство, народи :))) !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eva666
Категория: Други
Прочетен: 532947
Постинги: 320
Коментари: 2318
Гласове: 1162
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол