Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2019 13:01 - из " Мъглата на Магаресника.."
Автор: eva666 Категория: Други   
Прочетен: 3376 Коментари: 17 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


   image


    Как Русия унищожи България през 968-971. Табутата в българската история

by EXTREMECENTREPOINT on MONDAY, 19 OCTOBER, 2009 · 72 COMMENTS

in БЪЛГАРИЯ, ИСТОРИЯ


Русия два пъти унищожава българската държавност. Първия път, екзекутор на България е кървавият езичник Светослав през 968-971 година. Светослав избива безмилостно над 300 български болярски рода и обезглавява държавата по същия начин както я обезглавяват 10 века по-късно комунистите под руски контрол. Какво се е случило в тази далечна и драматична за Родината ни епоха може да прочетете тук:

Причините, довели до византийско-руския съюз против България, са анали­зирани нееднократно. Насочвайки внима­нието си към Киевска Рус, Никифор II Фока е ръководен от желанието да противопос­тави на България силен и недостатъчно познат за българите противник. Вероятно още при цар Симеон между България и Ки­евска Рус са съществували връзки, но все пак Византия е имала по-солидни позиции и възможности за влияние в руския поли­тически живот. От времето на византийско-руския договор от 911 г. в имперската армия присъства наемната варяго-руска дружина. Контактите меж­ду Киевска Рус и Византия се засилват след покръстването на княгиня Олга (944-964) в Константинопол (955).

Темата за Светослав е използвана по-късно за примитивна про­паганда. Усилията на ред български граж­дански и военни историци да представят Светославовата агресия като начало на ве­ковната българо-руска(=сьветска) бойна дружба са неприкрито тенденциозни и от­кровено несъстоятелни. От своя страна до­ри и авторитетни руски (съветски) изсле­дователи не могат да преболедуват тради­ционното имперско мислене, твърдейки, че Светослав не искал да завладее България, а само тъй нужната на Киевска Рус Дунав­ска делта (?!) – при все че тя е неразделна част от същата тази държава България, към която князът има едва ли не най-приятелски намерения…Действията на Светослав са насочени срещу суверенна държава, която с нищо не му дава повод за война. Отначало те са свързани с грабеж и директна услуга за тре­та страна – Византия. Най-меко казано, то­ва е агресия и плен руски.

Византия насочва вниманието си към младия и войнствен княз Светослав Игоревич (964-972). Току-що поел властта от майка си Олга, Светослав става изразител на най-агресивните среди от руско-норманската знат. Той се отнася насмешливо към верските възгледи на Олга, приемай­ки Христовото учение за религия на сла­бите.

Никифор Фока изпраща при Светослав, Калокир, син на протевона (управителя) на Херсонес. Този млад и амбициозен арис­тократ вече е бил с дипломатическа мисия при немския император Отон I. Сега Ни­кифор Фока му гласува още по-голямо доверие, като му дава и високата титла пат­риций. Чрез Калокир руският княз полу­чава 15 кентенария злато. Изчисленията показват, че сумата не е достатъчна за на­емна войска, по-голяма от три-четири хи­ляди души. Така е, защото византийското правителство вижда в княза не обикновен вожд на наемници, а политически партньор с по-широки характеристики. Златото е личен дар за княза, докато за войските му е предназначена плячката, която ще бъде придобита в България.

Светослав изненадващо дебаркира със своите ладии в Дунавската делта. Това ста­ва не в началото на лятото на 968 г., както често се твърди, а най-вероятно през ав­густ (Йоан Скилица). Лъв Дякон съобщава, че войските на киевския княз наброяват 60 хиляди души {без да се броят наемни­ците!), чието ядро е княжеската дружина от около 10 хиляди воини. Светослав води ог­ромни за времето си сили, използвайки зна­чителния демографски потенциал на рус­ките славянски племена.

Руското нападение е изненадващо за българите. Когато Светослав навлиза в Дунав, срещу него цар Петър изпраща 30-хилядна войска. Българите са разгромени от русите още в първото го­лямо сражение, а спасилите се от бойното поле се затварят зад яките стени на Дръстър. При вестта за поражението цар Петър получава апоплектичен удар и на практика става неспособен да изпълнява функциите си на държавен глава. Той при­ема монашески сан и се оттегля в манас­тир. Само след няколко месеца царят чер­норизец умира (30 януари 970 г.). Така България губи опитен и обигран политик, койо независимо от своите грешки и сла­бости води държавните дела повече от че­тири десетилетия.

Последвалите действия водят до завла­дяването на част от североизточните бъл­гарски земи. Руският хронист твърди, че Светослав завзема 80 града по Дунава. Във всеки случай руското заво­евание все още не включва столицата Ве­лики Преслав. Независимо от болестта на цар Петър българското правителство по­не донякъде се съвзема от тежкия удар. Каква е съпротивата срещу нашествието е трудно да се каже, но според руската ле­топис именно по внушение на българите печенезите нахлуват в руските земи и бло­кират столицата Киев. Светослав е прину­ден да прекъсне победоносната си кампа­ния и да се върне бързо назад.

През лятото на 969 г. Светослав все още е в Киев, включително по време на смърт­та на неговата майка, княгинята и бъдеща светица Олга-Елена (11 юли с. г.). Преди кончината си Олга, подкрепяна от своите приближени, обсипва с упреци Светослав. Част от руската знат не одобрява авантю­ристичните походи, включително и този в България. Светослав обаче е непоколебим, той стига дотам да заяви, че не желае пове­че да управлява от Киев, а от Преславец -там била средата на неговата земя, т. е. на замисляната вече фантастична държава от Балтика до Византия. Князът представя завзетия български Преславец като истин­ски рай, където „се стичат всякакви бла­га: от гръцката земя злато, коприна, ви­на и различни плодове, от чехите и угри-те – сребро и коне, от Русия пък – кожи ивосък, мед и роби”. Лъв Дякон свидетелства, че след нападението над България Светослав и приближените му „не искали да се връщат в страната си, но, възхитени от благо­денствието на тези земи, съвсем пренеб­регнали сключения договор с император Никифор и сметнали, че за тях е изгодно да останат и завладеят тази страна “. Воден от подобни намерения, Светослав се готви усилено за втория си поход, ко­ето отнема поне няколко месеца.

следва/...

Патента на Екатерина Разгоната Втора 

 



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. eva666 - www.extremecentrepoint.com/archives/2761....
07.03.2019 13:07
един Призрак Крассной ..броди из блоКовата..гора/ следва довечера

Битката, решила изхода на ця­лата война, е на 21 юли 971 г. Русите да­ват много жертви, а храбрецът Анемас (покръстен арабски принц) успява да рани тежко в рамото самия княз.След тежкото поражение русите се съг­ласяват на преговори. Условията на дого­вора отразяват пълната византийска побе­да – киевският княз се заклева да бъде съ­юзник на империята, като декларира отка­за си от претенции към Херсонската тема (Крим) и България. На русите великодуш­но е позволено да се оттеглят в родината, като са снабдени с хранителни припаси.

Скоро русите потеглят по обратния път към Киев, но се налага да пре-зимуват при устието на Днепър. През про­летта на 972 г. Светослав се опитва да про­дължи пътя си, но при Днепърските праго­ве (т. е. северно от днешния гр. Запоро-жие, Украйна) попада в печенежка засада. Тук князът намира своята гибел, а от чере­па му по заповед на печенежкия каган Куря е изработена обкована със сребро чаша – свидетелство за близостта на печенежки-те вярвания до онези на старите българи.
Цар Борис II е официално развен­чан, като му е заповядано да снеме цар­ските знаци (тиара, багреница, червени бо-туши и пр.), което става на специална це­ремония в императорския дворец. Борис получава високата титла „магистър”, до­като за Роман не се споменава нищо спе­циално. Двамата братя остават под особен надзор, продължил до бягството им през 978 г. Така от византийска гледна точка България престава да съществува като су­веренна държава, а административното й преустройства трябва да я превърне (пър­вите стъпки в тази посока са вече направе­ни) в неразделна част от византийската им­перска територия.

Русия ( Россия ) – враг №1 на българщината и България
цитирай
2. eva666 - Българино, знай своят Род и Родина/ и не се кланяй на Черв Чума..
07.03.2019 13:57
до­ри и авторитетни руски (съветски) изсле­дователи не могат да преболедуват тради­ционното имперско мислене, твърдейки, че Светослав не искал да завладее България, а само тъй нужната на Киевска Рус Дунав­ска делта (?!) – при все че тя е неразделна част от същата тази държава България, към която князът има едва ли не най-приятелски намерения…

Действията на Светослав са насочени срещу суверенна държава, която с нищо не му дава повод за война.
Отначало те са свързани с грабеж и директна услуга за тре­та страна – Византия.
Най-меко казано, то­ва е агресия и плен руски.
цитирай
3. codetroina - коя в Екатерина Втора?
07.03.2019 14:00

Руската императрица Екатерина II (1762-1796) преминава към конкретното осъществяване на тези планове. Именно при нея се разработва и тактическият модел, според който дадена страна се откъсва от Османската империя и след определен период на привидна “независимост” се поглъща от Русия. Така през 1774 г., в резултат на поредната руско-турска война, Кримският хаганат, който дотогава е бил васален на турския султан, става независима държава, но през 1779 г. е погълнат от Русия и става обикновена провинция на северната империя. По подобен начин се постъпва и с православните грузинци – през 1762 г. под натиска на Русия грузинските княжества се освобождават от иранско върховенство, но през 1783 г. те трябва да признаят сюзеренитета на Екатерина II, а през 1801 г. Грузия е пряко присъединена към Русия и губи изцяло своята държавност.
цитирай
4. codetroina - следва....
07.03.2019 14:02
Към тази тактика се придържа и руският дипломат граф Николай Игнатиев, който е авторът на Санстефанския договор. Като типичен панславист граф Игнатиев не се съмнява ни най-малко в легендата за славянското потекло на българите, които той дори не смята за народ, а за едно от южнославянските “племена” наред със сърбите. Според твърдото му убеждение историческата мисия на Русия на Балканите и в Средна Европа е “завладяването на Проливите, установяване на присъствие в Цариград, освобождаване и обединяване на славяните под ръководството на Русия върху развалините на Турция и Австрия.”

Магеснико Мърлине, ти си историк/лаик/...толкова
колкото, и аз съм...Мая Плисецкая..
въскее, тъзз не е от с Леденика..
цитирай
5. radostinalassa - А защо не ни освободи от турците напр. Англия ?
07.03.2019 15:43
Или Германия?
цитирай
6. eva666 - нали четеш "Върховната истина"..там е обяснено..на широко и дълго..
07.03.2019 16:17
radostinalassa написа:
Или Германия?


радостинааа, гледай Гората..
ти..гледаш..дърветата, засега..
/ така няма да стигнем доникъде..
това са тоолкова сложни полит. игри и манипулации, и.."странности.."
нали четеш за хЕвриейте,Илюминати ,и..рептилиите?
по нормален начин, няма да стигнеш..до Истината..
защо?
защото ТЕ са лъжци, блудници, кръвопийци..които разбират само
от Злато-Пари-КРЪВ-Нови Територии....
и ВИНАГИ, играят от двете "страни" на Войните,които устройват..
нали,горе давам пример с Хитлер , и Сталин и Путин/они, жидски детей
помисли... ТЕ са €Фреи, а избиват...€Фреи...Защо така?
тук идва на помощ Окултната Наука...
тези неща , не са за хора със ..слаби сърца.
цитирай
7. eva666 - ти си..добро момиче, умно, търсещо../сериозно..
07.03.2019 16:25

radostinalassa написа:
по принцип

изв. ноо не мога да приема за "чиста монета" ..Любовта им.към Матушка Русия
ами, не са така нещата, затова се забутах, да публикувам..истор.постинги..
НИКОГА , война и Империя. не се е водила с Любов и Емпатия..
Сталин, Бащицата!!!!???
абеее, ейй, мухоморки 4ервени... още зелени....
цитирай
8. eva666 - :-))...такива ..думички..нямааа...
07.03.2019 17:18
radostinalassa написа:
Или Германия?


ТЕ не са ни "освободили" а, имат Договорка с Велика Византия..
Германия, Англия, защо не каза..и Франция/ хаха
ами, нали оттам дойде ..Сюлейман/Соломон!!!!
ти го каза вчера/ аз чета ..моите опоненти,
инак, няма да коментирам,Тина..
цитирай
9. eva666 - "дядо бляко друса"..много ми се ядоса...за "Бащицата"
07.03.2019 17:23
Последни 20 регистрирани посетителя
16:52 - blackpredator

дребен лизач за шепа копейки...и шише "Столичноя"
Юлка е..НЕпродаваема, глЮпи,
не волнуйся прекомерно...тъй уже не молодой...
цитирай
10. radostinalassa - Аз чета , но избирателно
07.03.2019 21:06
Войната между Изтока и Запада се води от 5000 години. Става дума за Европа, даже е намерено мястото на древна битка между тях. Те не се понасят генетично, така че има рязка граница между нас и западняците. А ти често преминаваш на тяхна страна. Инквизицията е изгаряла на клада всички наши по външен вид, като са оставяли на Господ да разпознае грешките. Та затова Русия е искала да ни освободи, като тук не говоря за царете й, които често са били от западняците.
цитирай
11. milady - ти, често казваш Истината. но не цялата.Защо? аз нямам..любим народ..нито раса..
07.03.2019 21:21
radostinalassa написа:
Войната между Изтока и Запада се води от 5000 години. Става дума за Европа, даже е намерено мястото на древна битка между тях. Те не се понасят генетично, така че има рязка граница между нас и западняците. А ти често преминаваш на тяхна страна. Инквизицията е изгаряла на клада всички наши по външен вид, като са оставяли на Господ да разпознае грешките. Та затова Русия е искала да ни освободи, като тук не говоря за царете й, които често са били от западняците.


аз нямам..любим народ..нито раса...
знаеш лиРадостина, тук в Германия/видя Хелене Фишер
"западняците" мн и се радват, харесват я, и в момента върви по Пресата
по-скоро, руснаците тук са..затворени, надменни и...агресивни..
аз, също се имам за БГ или Славянка, или..Тракийка, или ХУн-ка
ноо, трябва да гледаме да сме максмимално прецизни с Историята
и, още повече с Тълкуването и оценките..
аз ,поне се старя, ей Бога ми...не ми е лесно...
поздравявам те за Женския празник!
дано, имаме повече радостни поводи, и усмивки..
цитирай
12. radostinalassa - Поздрави и от мене.
07.03.2019 21:39
Ти много успешно лавираш, признавам ти го.
цитирай
13. eva666 - :-))))...родена йезуитка съм...
07.03.2019 21:52
radostinalassa написа:
Ти много успешно лавираш, признавам ти го.


просто,имам Усет...интуиция,както му казваш..
и не само..това..
благ за компанията..
да не излезем астрални близнаци?
аз съм на 19 05..
цитирай
14. radostinalassa - Под интуиция имам предвид, че ...
07.03.2019 21:58
винаги знам, дали това , което чета е вярно или лъжа. Това е предишен опит, мене трудно могат да ме излъжат. Русия е освободила братята си, а Англия винаги е искала да ни унищожи.
цитирай
15. eva666 - такава съм и аз/ чак, дори се страхувам..
07.03.2019 22:23
...'виждам"..хората, какво мислят..
смятам, че това е резонанса м-у двете..полушария/както ти беше писала
лявото и дясното мозъч.полукълбо, ако те работят в Синхрония, се отваря ..
...Третото око../затова ни..казват..че, сме луди, разбра ли сега..))
цитирай
16. radostinalassa - Не са ме наричали луда, но и аз не ги чета много
08.03.2019 23:10
Само глупава, помакиня, рускиня и прозда. Но това са мъжете, които помъдряват на 70 години, а мозъкът им се развива до 33 години. Имат 2 или 4 пъти по - малка хипофиза от жената, което е показателно. Затова са впрегнали жената да чисти и готви, а те си почиват в това време. И не си признават, че са по - тъпи.
Когато работят двете полукълба е добре. Трябва да напиша този постинг .
цитирай
17. barin - Здравей, Юлия. Вторият път за ун...
14.03.2019 05:47
Здравей, Юлия. Вторият път за унищожение на българската държавност от Русия сигурно е Иван Грозни, който окончателно ликвидира Волжка България, намаляла значително след нашествията на монголските наследници на Чингиз хан. По-късно веднъж помага при Освободителната война, но тогава си гледа политическия интерес в стремежа си да победи разпадащата Османска инперия. Скоро след това си изтегля дипломатите и офицерите и ни оставя сами да се оправяме в Сръбско-българската война.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eva666
Категория: Други
Прочетен: 530896
Постинги: 320
Коментари: 2318
Гласове: 1162
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол