Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2019 19:07 - това е лош знак..
Автор: eva666 Категория: Други   
Прочетен: 534 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

      image




   Огромният огън обхвана емблематичната катедрала Нотр-Дам в Париж рано в понеделник вечерта. Властите са евакуирали района около 850-годишната катедрала. Покривът и шпилът са се сринали, според съобщения в медиите и видеоклипове на пламъка. Катедралата се счита за един от най-добрите примери на френската готическа архитектура. Иновативното използване на реброто и летящата опора, огромните и цветни розови прозорци, както и натурализмът и изобилието на неговата скулптурна декорация го отличават от предишната романска архитектура. Като катедралата на Парижката архиепископия Нотр Дам съдържа катедралата на Парижкия архиепископ. 12 милиона души посещават Notre-Dame годишно, като по този начин тя е най-посещаваният паметник в Париж.

край обвитата в пламъци катедрала и запяха молитвата "Аве Мария".

Срути се и втората кула на горящата "Нотр Дам". Париж плаче за своя символ! (ВИДЕО)

image10080 | 15 апр. 2019 | 21:20






Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. eva666 - отдавна , имах предчувствие..
16.04.2019 19:11
атмосферата е нажежена,нетърпима и напрежението..не издържа..взриви се..
аз, очаквах да ударят Айфеловата кула, ноо това...??!!
следва...Рим..
цитирай
2. eva666 - прочетете и това...
16.04.2019 19:21
Уста Кольо Фичето спасил парижката "Света Богородица" от корозия и разруха
Гениалният български архитект щом завършвал мост, лягал отдолу, за да гарантира с живота си сигурността на преминаващите по него

По същото време, когато е строен мостът край Бяла, в Париж катедралата "Света Богородица" била проядена от корозия. Хората там с ужас забелязали как една от стените й се руши и започва да се огъва. Тамошните инженери не успели да предотвратят ръждата - опасността вземала застрашителни размери. Узнал за това и Мидхад паша, който бил възпитаник на града на Сена. И помолен от парижките си приятели, той пратил завоювалия доверието му Николай Йованович от Дряново - така се подписвал на камък Майстора.
Слиза Фичето на парижката гара, ама не вижда никой да го чака. Стои си скромно! Изтеглили се пътниците и тогава посрещачите разбрали, че това е българският строител. Завеждат го в катедралата, оглежда я той внимателно отвсякъде и открива струйката подпочвена вода - виновницата за корозията. Извежда водата навън, каптира я и даже изгражда чешмичка - водата изтичала вече извън храма. Французите били благодарни, харесали Майстора и му предложили да остане при тях, в Париж! Но... чакал го недостроеният мост край Бяла! А там, до парижката "Света Богородица", казват, че чешмичката още си тече.
цитирай
3. eva666 - ето, на това аз му казвам..ОБЩИ ЛИБЕРАЛНИ ЦЕННОСТИ!!!
16.04.2019 19:26

За броени часове дарения за над 500 милиона евро са събрани за възстановяването на катедралата "Нотр Дам" в Париж.
Огромен пожар в понеделник вечер унищожи покрива на величествената сграда, огнеборците се бореха със стихията с часове, по обед пламъците бяха напълно потушени. Пожарникарите обаче ще останат на място през целия ден.
Разследване за причините за пожара вече започна. Успяхме да потушим напълно пожара. Сега архитектите и експертите трябва да определят обхвата и възможностите за работа вътре в сградата" коментира официалният представител на Корпуса на пожарникарите от Париж Габриел Плюс.
Президентът Емануел Макрон вече обяви кампания за възстановяването на "Нотр Дам". Готовност да изпратят реставратори и архитетки заявиха и редица държави от Европа и света.
цитирай
4. milady - дано...
16.04.2019 19:50
Президентът Емануел Макрон вече обяви кампания за възстановяването на "Нотр Дам". Готовност да изпратят реставратори и архитетки заявиха и редица държави от Европа и света.
Вече е сформиран Съвет от специалисти от научното отделение на полицията, които трябва да определят кои реликви трябва първи да бъдат изнесени. Мащабът на загубите може да е по-малък, отколкото се смяташе преди, стъклените цветни витражи са оцелели.
Структурата на катедралата е запазена и основните произведения на изкуството са поставени на сигурно място, благодарение на комбинираното действие на различните служби на държавата, които работят заедно, коментират пожарните служби и отбелязват, че двама полицаи и един пожарникар са леко ранени по време на операцията.
След първоначалния оглед на сградата, следователите смятат, че е по-вероятно пожарът да е инцидента, а не умишлен палеж.
Парижката прокуратура заяви, че е започнала разследване, няколко полицейски източника коментират, че засега се работи върху предположението, че пожарът е случаен. Ние подкрепяме хипотезата за инцидент, коментира прокурорът на Париж Реми Хейц, добавяйки, че 50 души работят по разследването, което се очаква да бъде дълго и сложно.
Той уверява, че ще се направи всичко възможно за установяване на произхода на пожара и потвърждава, че изслушванията на свидетели продължават. Парижки следователи разпитват работниците, които са били ангажирани с възстановяването на катедралата.
Най-богата фамилия във Франция - Пино ще деблокира 100 милиона евро чрез инвестиционната си компания за катедралата.
Милиардерът Бернар Арно се присъедини и обяви, че ще дари 200 млн. евро.
Еманюел Макрон обеща, че Франция ще възстанови "Нотр Дам", "ще я изградим заедно.
Без съмнение това ще бъде част от френската съдба и нашият проект през следващите години, каза Макрон пред катедралата малко преди полунощ.


цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eva666
Категория: Други
Прочетен: 534728
Постинги: 320
Коментари: 2318
Гласове: 1162
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол