Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2019 19:19 - едно опасно джудже!!
Автор: eva666 Категория: Други   
Прочетен: 552 Коментари: 5 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
   


и  меката глава на  БП  и сие...

За да разберете Путин, четете Оруел. Украйна, Русия и голямата лъжа
от Тимъти Снайдър - 10/09/2014

Твърде често се опитваме да отгатнем какво има в мисълта на Путин. Ние по-скоро се опитваме да се вживеем в мисълта на Големия брат, отколкото в света на поддаващите се на потвърждение факти.
Но, принципно погледнато, кой в същност го е грижа какво има в мисълта на Путин?
Нима някой действително знае това, включително самият Путин? Дори ако сме знаели какво е имало в мисълта на Путин днес, е ли това знание надежден водач, който ще ни отведе до това, което би било в мисълта му утре?

И какъв шанс да отбраняваме свободата и порядъчността имаме, ако започнем от мозъка на един индивид? В края на краищата това е човек, който се намесва дори в детските мултфилми и контролира телевизионните програми, които пък повдигат въпроса за неговата възможна божественост.
 

Тимъти Снайдър: "Русия иска да разруши ЕС"

„В продължение на 40 години Евросъюзът получаваше удовлетворението, че много страни искат да се присъединят към него. И тъкмо разширяването се превърна в негов единствен, голям политически проект. Сега обаче ЕС е изненадан от цели три съвсем нови тенденции. Първо - САЩ станаха доста по-непредвидими. Второ - една голяма страна, каквато е Украйна, в труден за нея момент иска да се приобщи към ЕС. И трето, всъщност най-важното: Русия иска да разруши ЕС”. Снайдър прави тази неочаквано остра констатация в интервю за германския седмичник „Ди Цайт”. Историкът е убеден, че за сегашното руско ръководство тъкмо Европа е най-опасният враг - най-вече заради общите ценности на европейците, но и заради икономическата мощ на ЕС.

Кремъл иска да отслаби отделните държави в ЕС, разрушавайки връзките помежду им, твърди Снайдър

„Украйна не е получавала покана за членство в НАТО. Преди руската агресия повечето украинци бяха против такова членство. Именно руското нахлуване промени тази нагласа. Нека да го кажа пак: Русия смята за свой главен враг не другиго, а ЕС. Но руското ръководство предпочита да сочи с пръст именно НАТО и по този начин да прехвърля върху САЩ отговорността за случилото се в Украйна. По ирония на съдбата тъкмо във времето, когато САЩ се оттеглят от Европа, Русия ги обвинява, че дърпат конците.”

Крайната цел

 

В интервюто си за „Ди Цайт” Тимъти Снайдър прави дисекция на стратегията на Москва за разрушаването на ЕС - дисекция, в която по адрес на България се изказва едно неочаквано и доста стряскащо предположение: ”Първо - Кремъл разчита на подкрепата на крайно десните в Европа, чиято цел е да разрушат институциите на ЕС. Второ - Путин се опитва да си сътрудничи в енергийната сфера с няколко правителства на европейски държави, с които има и идеологическа близост - Унгария е добър пример за това. Трето - руският режим полага усилия да купи парламентите на някои по-слаби страни-членки на ЕС като България и Хърватия. И накрая - Русия води информационна война. Тази война цели не само да попречи на европейците да защитават собствените си интереси, но и да им наложи идиотско-конспиративния наглед на Москва към случващото се по света. 

Аналогии с "1984" на Оруел

„В Русия просто заявяват, че западните ценности са невалидни. Сегашното ръководство е убедено, че всеки, който се позовава на тези ценности, е или лицемер, или идиот. Но тези ценности са факт”, казва Снайдър и припомня, че в европейските страни правата на гражданите са гарантирани, че никой не може, например, току-така да ти отнеме собственост, както се случва в Русия. А във всички спорни случаи на гражданите е гарантирано правото на честен процес, на какъвто в Русия никой не може да разчита, добавя историкът: „Но най-важното е друго: отричането на западните ценности в Русия вече се е превърнало в цялостен светоглед. Тамошните хора дори се гордеят, че олицетворяват точно обратното на Европа”, казва Снайдър, който в едно свое есе в „Тагесшпигел” сравнява днешна Русия с имагинерния режим от „1984” на Джордж Оруел. Пропагандата, политическата шизофрения, та чак до „Евразия” като една от световните сили - всичко това го има още при Оруел, припомня Снайдър.

Тъкмо във връзка с „Евразия” историкът обяснява защо в момента големият план на Русия е да разруши ЕС: „Руската външна политика взе този курс още преди събитията на Майдана - той произтича от плана за Евразийски съюз. Идеята на Евразийския съюз е, че ЕС представлява идеологическа заплаха за Русия. Разбира се, руското ръководство никога няма да признае, че иска да разруши ЕС. Вместо това признание то изтъква аргумента, че ЕС е декадентен, прогнил и хедонистичен. В действителност обаче Кремъл смята ЕС за заплаха, включително и икономическа. В Москва се опасяват например, че ЕС може да разработи своя собствена, координирана енергийна политика”.

В края на „1984” един функционер на режима на Големия брат, в разгара на изтезанието, което прилага на главния герой в книгата, казва следното:
„Властта не е средство, тя е цел”. Ала каквото и да има в главата на Путин, каквото и той да говори и прави, всичко, което действително защитава, е собствената му власт, т.е. нещо, което отива към края си и при това не след твърде дълго време.

Потисничеството в Русия, войната в Украйна и дестабилизацията на Запада са абсурдно висока цена, за да бъде тя платена, за да удовлетвори предпочитанията на един човек. Вместо да почнем с плащането на тази цена и вместо да вторачваме ококорените си от ужас очи в двоемислещия, по-добре е да мислим за това, което ценим и което можем да сторим, за да защитим нещата, които са ни скъпи.

Ако Украйна стане Новорусия, а Европа стане Евразия и Западът се срути, това няма да е поради физическата сила на Русия, а поради нашата умствена слабост.

***

Статията е публикувана на 3 септември в он лайн изданието Politico.

В началото на юни Marginlia.bg публикува друга статия на автора по темата – Битката за Украйна предвещава най-важното. Фашизмът се връща на континента, който вече веднъж разруши

Превод: Емил Коен

image




Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. eva666 - а бе, това беше ..за утре..
18.04.2019 19:24
но,не мога да спя спокойно..
от тезз путкиноидни лилипути..тиражирани в милата ми..клета..Родина!
още сопи ли искате, бе моите хора?!
взеха ви всьо и вся!! златото, Земята, парите, акъла, децата..
пффу... племе страхливоо, мързеливо...не мога да повярвам...
че, 20% вИдиоти ,ведно с ГРОБ...подарихте Род и Родина...
не е само..леля боса...

цитирай
2. eva666 - ейй,тук сме ..ние...робите..
18.04.2019 19:30
Крайната цел


В интервюто си за „Ди Цайт” Тимъти Снайдър прави дисекция на стратегията на Москва за разрушаването на ЕС - дисекция, в която по адрес на България се изказва едно неочаквано и доста стряскащо предположение: ”Първо - Кремъл разчита на подкрепата на крайно десните в Европа, чиято цел е да разрушат институциите на ЕС. Второ - Путин се опитва да си сътрудничи в енергийната сфера с няколко правителства на европейски държави, с които има и идеологическа близост - Унгария е добър пример за това.
Трето - руският режим полага усилия да купи парламентите на някои по-слаби страни-членки на ЕС като България и Хърватия.
И накрая - Русия води информационна война.
Тази война цели не само да попречи на европейците да защитават собствените си интереси, но и да им наложи идиотско-конспиративния наглед на Москва към случващото се по света.
цитирай
3. level6661 - баба боца..
18.04.2019 20:02
нъл е ..бир астроложка,познала,"ке ша съ упраим с Русията"..
и Тиквата БоКу Идиото..на плет ...
и таз се пише..журналистКа, гладна ку ка..
как е възможнооо, чак такъв дебилизъм, и нихилизъм...
по цял ден се чуди, къде да се мота..
а ,не Земе, да прочете..една свястна книжка...
това Ви е ..€нтелегенцията, българе..
да живеят..простите хора, те поне не лъжат, мажат...
цитирай
4. level6661 - до кога, ще търпим тоз нагъл и прозз..Касапин?
19.04.2019 15:21
до кога, ще търпим тоз нагъл и прозз..Касапин, да побърква и обърква сайта!?

blackpredator
image Име: Predator Black
Пол: мъж
Град: Русе
Професия: касапин
Интереси: ALL
цитирай
5. eva666 - ?..не си търси Белята,педалисимо...
19.04.2019 15:38
аз не съм баба ти Во, от ямболийско., и не ритам за помпи..

11. blackpredator - е,
15:04
и каква е разликата между цитираното Тони и двете спамещи
гъдулки - ти и Радостина????!!
никаква!
и тримата еднакво прости, сипещи екскрементите си в блога
даже на Тонито му липсва вашата простащина, при него е само простотия
при тебе е нахалната простащина, чак нямам думи да й дам дименсия
рядко тъпо същество си Юло
даже нахалството ти бие секо джипси
невероятен глупендер!
чак ГТ и Гетю ми стават желан мираж..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eva666
Категория: Други
Прочетен: 534450
Постинги: 320
Коментари: 2318
Гласове: 1162
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол