Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2019 09:19 - Имаме нулеви научни доказателства, че Ева е изкушена от змията
Автор: eva666 Категория: Други   
Прочетен: 605 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 08.06.2019 10:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image


Профил

Ювал Ноа Харари e израелски професор по история и автор на два международни бестселъра – "Sapiens. Кратка история на човечеството" и "Homo Deus. Кратка история на утрешния ден". Завършил е "Ийдж Колидж", Оксфорд, а преди това е специализирал средновековна и военна история в Еврейския университет в Йерусалим. Става известен през 2014 г., когато "Sapiens" – книга, написана по въвеждащия му курс по история в Ерусалимския университет, е преведена на английски и добива огромна популярност. Книгата изследва човешката история през макропоглед и защо Homo sapiens става толкова доминиращ вид. Тъй като единствено ние можем да вярваме в неща, които са продукт на въображението ни – богове, държави, човешки права, корпорации - ние сме способни да развиваме огромни мрежи от непознати, които да работят за една и съща цел, казва Харари.

Барак Обама, Марк Зукърбърг и Бил Гейтс са сред феновете му - последният две години подред слага книгите на Харари в задължителния си списък за четене. "Sapiens" е преведена на над 50 езика досега, включително на български от "Изток - Запад".

Втората му книга пък се занимава с бъдещето и как ще изглежда то - от генетиката и информатиката, през умирането на хуманизма и замяната му с нещо различно. В момента Харари работи по трета книга, за рецептите, по които да избегнем кошмарите на близкото бъдеще.

"Капитал" го потърси за интервю и получи отговорите му по мейл. Харари не използва смартфон и има чести медитационни почивки.

със съкращение/  ще дам линка...

https://www.capital.bg/.../3143794_juval_noa_harari_dori_da_sta.

Ювал Ноа Харари:
Дори да станем богове, ще бъдем недоволни Историкът и автор на два световни бестселъра за кризата на доверие, човешката природа и бъдещето



Всички доминиращи идеологии страдат от периодични кризи на доверие, но сега липсва доверие в която и да е идеология, казва Харари

[ynharari.com]




image





Виждате ли решение за 
феномена с фалшивите новини, който изглежда свързан съсстереотипите на хората. Превръща ли се цялата новинарска индустрия в нещо като огромен социален балон за хора, мислещи по идентичен начин? Трябва ли да затворим Facebook?

Няма нищо ново във фалшивите новини. Хората казват, че живеем в епохата на пост-истината. Ако това е така, кога смятат, че е била ерата на истината? Седемдесетте? 30-те години на миналия век? Средновековието? Официалният вестник на Съветския съюз беше "Правда". Смятате ли, че "Правда" е казвал истината и никога не е разпространявал фалшиви новини?


Векове преди Facebook и преди "Правда" милиони християни са се заключвали в един митологичен балон и никога не са се осмелявали да оспорват истинността на Библията, докато милиони мюсюлмани поставят своята неоспорима вяра в Корана. В продължение на хилядолетия голяма част от това, което е минавало за "новини" и "факти" в човешките мрежи, са истории за чудеса, ангели, демони и вещици. Имаме нулеви научни доказателства, че Ева е изкушена от змията, че душите на всички неверници горят в ада след смъртта или че на създателя на Вселената не му харесва, когато браминът се ожени за недосегаем - въпреки това милиарди хора вярват в тези истории от хиляди години насам.
Някои фалшиви новини траят вечно.


Аз съм наясно, че много хора биха могли да се разстроят от равнопоставянето на религията с фалшивите новини, но точно това е целта. Когато хиляда души вярват в някаква измислена история за един месец - това са фалшиви новини. Когато един милиард души го вярват в продължение на хиляда години - това е религия.

Имайте предвид обаче, че не отричам ефективността на религията.
Точно обратното. Фантастиката е сред най-ефективните инструменти в инструментариума на човечеството. Чрез обединяването на хората религиозните убеждения правят възможно мащабното човешко сътрудничество. Те вдъхновяват изграждането на болници, училища и мостове в допълнение към армиите и затворите. Адам и Ева никога не са съществували, но катедралата в Шартър е все така красива. Голяма част от Библията може да е измислена, но тя все пак може да донесе радост на милиарди и все още може да насърчи хората да бъдат състрадателни, смели и креативни - точно както и други велики творби като "Дон Кихот", "Война и мир" и "Хари Потър".

Какво е това, което движи тази липса на доверие? Икономиката става все по-силна, има все по-малко насилие в света (както показва например книгата на Стивън Пинкър "По-добрите ангели от нашата природа"), но все пак светът изглежда по-мрачен в наши дни.

Отчасти това е разочарование. Цяло поколение израсна с обещанията за либерализация и глобализация. Милиарди смятаха, че благодарение на тези две сили и революцията в информационните технологии те ще се радват на по-добър живот. За някои това работи. Но за стотици милиони не работи. Сега те са разочаровани и много ядосани.

В допълнение, дори спечелилите не са щастливи, защото човешкият апетит е ненаситен. Хората днес са много по-мощни от всякога и повечето от нас се наслаждават на по-комфортен живот, отколкото в миналото, но е съмнително дали сме много по-щастливи от нашите предци. Средните американци имат кола, смартфон, хладилник, пълен с храна, и шкаф, пълен с лекарства - неща, за които техните предци едва ли биха могли да мечтаят. Въпреки това американците са толкова ядосани и недоволни от положението си, че са избрали Доналд Тръмп за свой президент. Очевидно не е лесно да се превърне мощта в щастие.

Твърдите, че се насочваме към световна цивилизация, но не сме ли свидетели на възхода на национализма? Facebook трябваше да е вероятно платформа за единство, но се превръща в много тъмен инструмент за разделение? 

Както национализмът, така и религията са все още мощни сили, особено поради факта, че политическата система вече не е в състояние да създаде смислена визия за бъдещето на човечеството. Повечето правителства все още вършат добра работа при администрирането на ежедневните нужди на своята страна - да прокарват пътища, да събират боклук, да плащат заплати на учителите - но те са преобразувани от лидери в обикновени администратори. Никой, нито от дясно, нито от ляво, няма представа за това къде ще бъде човечеството след тридесет години. Това е така, защото както политиците, така и гражданите не могат да разберат огромните технологични постижения, пред които сме изправени в сферата на изкуствения интелект и биоинженерството.

-Защо смятате, че Европа - водещата сила от последните 300-400 години, изглежда толкова изтощена и уморена в сравнение с места като Китай, Индия и дори Близкия изток?

Защото Европа е по-малко гладна. Европа е по-мирна и просперираща от всяко друго място в света, така че има повече да загуби от всякакви катаклизми. Ако искате вълнение, тогава Китай е мястото, където да отидете. Но ако искате добър живот - по-добре отидете в Дания.

 
Интересна е и вашата хипотеза за патриархата - в книгата си Sapiens казвате, че няма основателни причини за него. Не виждаме ли обаче някакво разпадане на този вековен ред? И ако да, какъв ще бъде следващият?

Не знаем защо в почти всички сложни човешки общества мъжете доминират. Най-честата теория посочва, че мъжете са физически по-силни от жените и че са използвали силата на мускулите си, за да принудят жените да се подчиняват. Но това не е вярно, защото в човешкото общество властта зависи от социалните умения, а не от физическата сила. Разбирането на това, което другите хора мислят и как да ги компрометираме или да ги манипулираме, е истинският ключ за социалното господство.

Интервюто взе Огнян Георгиев/  



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. eva666 - Заглавието ми е...относително, изв....а, това е от Homo Deus..
08.06.2019 10:02
Ювал Ноа Харари:
Дори да станем богове, ще бъдем недоволни
цитирай
2. eva666 - хлоо, гледам само..луди те наобикалят..
08.06.2019 10:04
дръж се малко на ниво на Самост. жена,
а не..като самотна киффла...без мармалаТ.
и онъз Уличната Нет Превъзходна..куО..ка ))))
с най добро чувство, срам ме е да те гледам..такава..
цитирай
3. level6661 - ти, тези..пеНдели..за норм..мъжове, ли ги имаш? за Тишо ти зах
08.06.2019 11:25
missana написа:
Много оригинално!
Благодаря ти, Лекс, че от ранна утрин ме зареди със свежи помисли и отивам с повишено настроение на планината. Да имаш прекрасна събота!

Само сред природата може да зърнем Истинските Оригинални неща...
И аз към нея се запътвам.
И ще очакваме да чуем какви красиви стихове ти е прошепнала Планината... Да знаш! :-)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eva666
Категория: Други
Прочетен: 531183
Постинги: 320
Коментари: 2318
Гласове: 1162
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол