Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2020 12:18 - Макс Вебер. Биография и идеи
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1962 Коментари: 2 Гласове:
18

Последна промяна: 05.06.2020 00:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Макс Вебер. Биография и идеи

ОТ ТОДОР ХРИСТОВ | ОБНОВЕНА НА 11.05.2020

image

Макс Вебер е германски юрист, икономист и социолог, признат за класик на социологията.

Макс Вебер има голям принос и към науката за управлението. Развива популярна концепция за бюрокрацията и бюрократичната администрация.

Как преминава животът на Макс Вебер? Какви са неговите открития? И какво е значението на идеите му в наши дни?


 
Биография на Вебер

Макс Вебер е роден през 1864 г. в град Ерфурт, област Тюрингия, Германия, в заможно протестантско семейство. Бащата на Вебер е депутат в Райхстага и член на управлението в Прусия. Вебер е първото от седем деца в семейството.

През 1882 г. Вебер постъпва в юридическия факултет на Хайделбергския университет, но през 1884 г. прекъсва следването си и служи в Страсбург като младши офицер. Студентските му години са бурни и в тях има както пиянски истории, така дори и дуели.

Вебер завършва образованието си в Хайделбергския университет през 1886 г. и следващите три години прекарва в Берлин, работейки като юрист и едновременно с това подготвяйки своята докторска дисертация относно историята на средновековните търговски компании. Получава докторска степен през 1889 г. и през следващите години става професор по политическа икономия към Фрайбургския университет и професор по икономика към Хайделбергския университет.

През 1897 г. почива бащата на Вебер и това събитие му носи сериозна криза, като влошава здравословното му и психологическо състояние. Вебер спира с преподаването цели 20 години и започва активно да пътува в Европа и САЩ. Той може да си позволи това, тъй като е материално обезпечен. Постепенно, академичните му интереси в правото и икономиката започват да се преориентират към социологията и Вебер дълги години провежда изследвания в тази област.

През Първата световна война Макс Вебер работи в администрацията на една болница и в някаква степен възстановява здравето си. По това време той публикува статии във вестник “Франфурктер Цайтунг”, в които изразява явно опозиционното си мнение за канцлера Вилхелм II. В края на войната взема участие в комисия, която работи по меморандум за военните престъпления на Германия, а така също и е в състава на комисията, подготвяща новата (Ваймарска) конституция на Германия.

През 1918 г. Макс Вебер се връща към преподавателската си кариера, като работи в университети във Виена и Мюнхен. Почива през 1920 г., като се разболява от т.нар. “Испански грип”, който прераства в пневмония.

Неочакваната смърт на Вебер оставя много от неговите трудове незавършени. Поради хаоса в документацията му, нито една от неговите книги не бива преведена на английски език дълги години. Дори труда “Икономика и общество”, който по мнението на специалисти се явява главен за творчеството на Вебер, е по своята същност лишена от ясна логика компилация от отделни, твърде фрагментирани статии.

В англоезичния свят най-известният труд на Вебер е есето “Протестантската етика и духът на капитализма”, преведено на английски език от американския социолог Толкът Парсънс. През 1930 г. именно Парсънс представя работата на Вебер пред международната общественост и привлича вниманието към идеите на немския социолог.

Размишленията на Вебер относно бюрокрацията биват преведени и публикувани на английски език едва през 40-те години на XX век.

Вебер, власт и законност

Като социолог, Макс Вебер се интересува от темата за властта и търси отговор на един от най-старите въпроси на политическата теория, а именно защо хората приемат властта на своя ръководител.

Този въпрос има много отговори, сред които такива като навик, лоялност и страх. Но в демократичните общества към отговорите следва да се добави и вярата в справедливостта на изборния процес и законността на неговите резултати. Очакващата подчинение власт следва да управлява по законен начин.

Идеите на Вебер за властта могат да бъдат разбрани добре, ако се промени контекста и от отношения на макро ниво – монарх-поданици или президент-граждани, се премине към отношения на микро ниво – капитал-труд или ръководител-подчинени.

Макс Вебер въвежда идеята за т.нар. “императивна координация” – вероятността една заповед, издадена от определен източник, да се изпълнява от определена група индивиди. Вебер счита, че:

“Подчинените могат да се чувстват привързани към ръководителя поради навик, комплекс от материални интереси или от идеалистични мотиви…

Но тези фактори, дори в тяхната съвкупност, не могат да създадат достатъчно надеждна основа за системен императивен контрол.

Освен всичко друго, обикновено съществува и такъв допълнителен елемент, като вярата в законността.”

Вебер и трите вида власт

Макс Вебер формулира три вида власт, възможни в чист вид:

  1. Законна власт – в основата й лежи вярата в законността на правилата, а така също и вярата в правото на този, който е на власт и в неговата система да се разпорежда.
  2. Традиционна власт – в основата й лежи вярата в традицията и законността на статуса на властимащите.
  3. Харизматична власт – в основата й лежи уважителното отношение към необичайна автентичност, образцови качества или героизъм на определена личност, а така също и вяра ктъм решенията и разпорежданията на тази личност.

Законната власт се определя не от личните качества на определен човек, а от заемания от него пост или длъжност.

Традиционната власт подчинението идва по линия на лидер, който заема благословена от традицията властова позиция и ръководи в унисон с тази позиция.

Харизматичната власт се определя от личните качества на лидера, които, според Вебер, са “дадени от съдбата”.

Вебер и бюрокрацията

Макс Вебер смята, че вярата в законността на властта е централен елемент за почти всички административни системи. Той формулира пет концепции, които определят законността на пълномощията на ръководителя на организация:

  • Трябва да се установи набор от закони, които изискват послушание от членовете на организацията.
  • Законът е система от абстрактни правила, които имат конкретно приложение. В рамките именно на подобни закони администрацията отстоява интересите на организацията.
  • Човекът, който изпълнява властови функции в организацията, също се подчинява на законите.
  • Членът на организацията е длъжен да се подчинява на нейните закони само в качеството си на член на организацията.
  • Подчинението се определя не от конкретна личност, която изпълнява властови функции, а от законно установения ред, който освен всичко друго обуславя и заемането на съответната длъжност от въпросната личност.

На база на тези концепции, Макс Вебер формулира шест характеристики на бюрокрацията като система за управление. Счита се, че Вебер е първият експерт, който използва и обяснява термина “бюрокрация”.

Шестте характеристики на бюрокрацията са:

  1. Специализация и разделение на труда;
  2. Йерархична структура за управление;
  3. Внимателен подбор на персонал;
  4. Управление чрез правила;
  5. Безлична среда;
  6. Кариерно развитие според постиженията.

Тези характеристики, според Вебер, увеличават ефективността на администрацията на една организация.

В резюме

Макс Вебер осъзнава растящата роля на експертните и техническите знания в съвременното индустриално общество и свързаната с това значимост на бщрократичните административни системи в комплексните организации.

Идеите на Вебер нямат широка популярност по света до 40-те и 50-те години на XX век, когато биват преведени на английски език. Моментът удобно съвпада с появата на сложни организационни системи, които имат нужда от ясни правила, за да функционират стабилно и ефективно.

   








Гласувай:
18



1. get - Драга Ати, на "спортен ези...
04.06.2020 13:05
Драга Ати,
на "спортен език" подхващайки темата за М. Вебер - много "висока топка си подала" поради което СТРАДА И ОТГОВОРА - тоест липсата на КОМЕНТАРИ?

А инак ТЕМАТА Е ТВЪРДЕ, ТВЪРДЕ ИНТЕРЕСНА - ПОРАДИ ПОУЧИТЕЛНОСТТА СИ?
И ако не я разглеждаме единсвено и само в КОНТЕКСТА: "Вебер и бюрокрацията"?

Така че, задавайки по този начин НАСОЧЕНОСТ НА ТЕМАТА - се колебая да правя ли коментари по нея!

Поздрав и :))))-нат ден!
цитирай
2. tota - Драга Ати, на "спортен ези...
05.06.2020 12:20
get написа:
Драга Ати,
на "спортен език" подхващайки темата за М. Вебер - много "висока топка си подала" поради което СТРАДА И ОТГОВОРА - тоест липсата на КОМЕНТАРИ?

А инак ТЕМАТА Е ТВЪРДЕ, ТВЪРДЕ ИНТЕРЕСНА - ПОРАДИ ПОУЧИТЕЛНОСТТА СИ?
И ако не я разглеждаме единсвено и само в КОНТЕКСТА: "Вебер и бюрокрацията"?

Така че, задавайки по този начин НАСОЧЕНОСТ НА ТЕМАТА - се колебая да правя ли коментари по нея!

Поздрав и :))))-нат ден!


Гет, за тези, които се вълнуват от тези проблеми, ще се връщат и четат трудовете на Макс Вебер. Коментарите, не са задължителни. Може и без тях. Приятен и успешен ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12147994
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70666
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031