Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2019 11:36 - Спасиба галяма, г-н Борисов!
Автор: eva666 Категория: Други   
Прочетен: 1641 Коментари: 9 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


Визитата на руския премиер Дмитрий Медведев е вторият голям провал на самодейната дипломация на Борисов спрямо Русия след миналогодишната му безплодна разходка до Москва. Разговорите между двамата премиери не се увенчаха с конкретни резултати. Няма напредък и по двата големи енергийни проекта от интерес за двете страни – „Турски поток“ и „Белене“. Колкото и да се опитват представителите на властта да представят визитата като постижение и признание за България като значим фактор на Балканите, икономическите отношения между двете страни тъпчат на място. Особено след последвалото изявление на Газпром, че няма да участва в проекта за газов хъб „Балкан“.

Провалът е консумиран, както и резилът от безпосочното блъщолевене на Борисов след  разговорите. От този поток на мисълта ще се запомнят само увеселителните лафове на българския премиер - „спасиба галяма“ и „нема да се плашите, сме сила голяма“ (по повод закупуването на новите ни изтребители). Както и фамилиарното обръщение на „ти“, придружено с дърварско потупване по ръката.

 

През цялото време Борисов шикалкавеше и сякаш се оправдаваше пред евроатлантическите си годподари, че въобще се среща с Медведев. "Има сили, които се възползват да задават въпроса НАТО или Русия. Ние ясно сме казали, че сме в НАТО, а отношенията ни с Русия са прагматични", натърти Борисов в задочния си диалог с неназованите критици. Нещо повече –  нарече национални предатели ония, които възпрепятстват проекта „Турски поток“ и искат да останат заровени 6 млрд. евро в празни тръби. Но кои са тия злосторници и предатели на родината? Не са ли това силите, чийто говорител се явява дясната му ръка Цветан Цветанов с неговия рефрен за „руската заплаха“ и „хибридните атаки“? Или силите, които диктуват външната ни политика през абсурдната външна министърка Захариева? Сиреч, същите тия сили, които крепят самия Борисов срещу известни услуги в ущърб на обществения интерес? Какво излиза? Че Борисов гълчи сам себе си! Пореден скеч.

 

„Турски поток“ остава добро пожелание

Въпросът за продължението на „Турски поток“ през България остана висящ и след посещението на Медведев. От изявлението на руския премиер се разбра, че не е получил надеждни гаранции за реализацията му. България продължава да е на произвола на ЕС, въпреки тюхканията на Борисов, че тръбите ни скоро може да се изпразнят.  „За по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще можем да говорим след гаранция от ЕК, че за този проект няма да има прегради”, категоричен бе Медведев, който припомни печалния опит с „Южен поток“.

 

Борисов смутолеви нещо за „артикулацията“ ни по този въпрос, от което нищо не се разбра. Но така става, когато един политик не си принадлежи. Отговорът му никога не може да е категорично „да“ или категорично „не“, понеже не от него зависи. Други ще решават „полага“ ли ни се да транзитираме газ и да печелим. Единственото, което смътно се подразбра е, че концепцията на Русия за продължението на „Турски поток“ през България е несъвместима с борисовия фетиш за газов хъб „Балкан“ и диверсификация на източниците.

 

 

Очевидно замисълът на ЕК и Борисов е България сама да разполага с тръбата през нейна територия и сама да формира цената на транзитирания по нея газ, само дето не е ясно нито откъде ще дойде синьото гориво, нито как ще се съхранява. Тоест, един напълно илюзорен проект, който съществува само във въображението на Борисов. Маркетингов трик. Докато Русия държи да играе на сигурно. Затова и настоява за твърди гаранции. Отказът на Газпром да участва в рекламния балон, наречен газов хъб „Балкан“ показва, че руснаците нямат намерение да се съобразяват с мечтите борисови.
 

А по всичко личеше, че Русия възлага доста по-големи надежди на тази визита, ако се съди по състава на делегацията й. Иначе биха ли си си губили времето с екскурзии до България големите шефове на „Газпром“ и „Росатом“?

 

Очевидно избраната от Борисов тактика е да продължи да разиграва скечове и да баламосва руснаците поне до изборите наесен, когато ще му трябва русофилският електорат, а после я камилата, я камиларят...

 

Не по-големи са и шансовете на АЕЦ „Белене“

 

Седем години, след като сложи край на проекта за нова атомна централа в Белене, Борисов се опита да лиже там, където е плюл. Аргументите за закриването му тогава сега послужиха като аргументи за подновяването му.

 

Ако преди седем години Борисов твърдеше, че България не се нуждае от нови енергийни мощности, тъй като си има предостатъчно ток, сега изведнъж се оказа, че ако не построим „Белене“, след 12 години ще внасяме ток. И ако преди 7 години цената му идваше твърде висока, то сега, ако се забавим, можело да хвърлим още 20 млрд. лв. Кое е вярното? И може ли въобще да му се има вяра?


Потокът на мисълта му се разля в обичайните шеги и закачки за реакторите в „найлони“ край Дунава. По същество обаче не бе постигната никаква конкретна договореност и по този проект. Освен тази, че руската страна може да участва наравно с други в търга за „Белене“, но без никакви привилегии, понеже реакторите вече сме си ги платили и те са български, не руски. А, да, и още нещо. Ако преди година двата реактора бяха в „кашони“, днес вече са в „найлони“, което, ще признаете, не е кой знае какъв напредък.

 

Накрая ще се окаже, че единствената конкретна новина от посещението на Дмитрий Медведев в България е поканата към президента Румен Радев да посети икономическия форум в Санкт Петербург тази година. По този въпрос поне не се налага да питаме Еврокомисията. Но Радев ще трябва да се оправя сам с бизнеса, защото кабинетът ще стори необходимото, за да саботира участието му.

 

Тъй че „спасиба галяма“, Медведев! Още по-галяма на теб, Борисов!


image




Гласувай:
9



1. eva666 - тъй като липсвах..по-дългооо, сега помествам..
29.03.2019 11:38
този материал/ хареса ми многоо, вижте го и вие..
а, кой е Медведев, ще пиша по-подробно..скоро..

Тъй че „спасиба галяма“, Медведев! Още по-галяма на теб, Борисов!
цитирай
2. saankii - opss..ей, сега очакваме..бай ого боху..
29.03.2019 13:41
да дойде да "спасява" бат Гойку от Банкята...
заедно с най-върлият новодем0кратин ГейтЮ, и сие балАци
БВП на БЕ ГЕ за 2018, бил 11 пъти по-голям,отколкото този през 1988!!??
/ тоз €кон0мически Бисер, очаквам да се реши да маркира бай Венци1951,
който ,поне е оторизиран счетоводител, и нормален хетеросексуален..пич ))
ще ми бъде безкрайно интересно...
моля?
цитирай
3. getmans1 - . . . Видяла козата Саанска че под...
29.03.2019 14:35
... Видяла козата Саанска че подковат коня и тя се наредила до ... жабата ... ххъхъхъ.

Юлкееее, и за копипейстър не не ставаш ... матрялчето на никому непознатия аФтор и пет пари не струва .... Знам, че копирайтерството ти е по-Нтересно ма то е ... друга бира и направо класа, професия.


saankii написа:
да дойде да "спасява" бат Гойку от Банкята...
заедно с най-върлият новодем0кратин ГейтЮ, и сие балАци
БВП на БЕ ГЕ за 2018, бил 11 пъти по-голям,отколкото този през 1988!!??
/ тоз €кон0мически Бисер, очаквам да се реши да маркира бай Венци1951,
който ,поне е оторизиран счетоводител, и нормален хетеросексуален..пич ))
ще ми бъде безкрайно интересно...
моля?

цитирай
4. eva666 - гетьоо, ти си мн напред, откак слагаш и картинки..
29.03.2019 19:20
я, сега да чуя и коментарче, по..тоз непознат автор, ако успееш каза 2 смислени думи,
може и да стане лаф..
/ джокер-може да се обърнеш и към Гечето, той виден русофоб...
цитирай
5. milady - :-))))
29.03.2019 20:16
леля боцъ, и тя ще брани..ББългароубиеца..с трите дебели гуши..
цитирай
6. troina - гейтски,не само тъп, и безумно смешен си/ фактор4е блогово..
30.03.2019 09:50
две думи,САМ не може да измислиш/ освен Голямата.ти бойковистка, заслужена пенсийка,
от 350€..
дрипльо...

3. getmans1 - . . . Видяла козата Саанска че под...
29.03 14:35
цитирай
7. merlin68 - Статията е хубава, но оттогава до ...
30.03.2019 10:57
Статията е хубава, но оттогава до днес има развитие
- Вчера отвориха офертите на фирмите участвали в търга за строителството на трасето на Турски поток в страната ни. Арабско-италиянски консорциум е дал най-ниската цена, до колкото помня 1.8 млрд. лева.
- Цветанов, макар и не изхвърлен от ГЕРБ, вече е доста разклатен
Човек би си помислил, че нещата вървят на добре и Борисов е на път да се еманципира от онези среди, пречещи му да работи за българските икономически интереси. Аз обаче, по природа съм скептичен и в случая очаквам следното развитие: - Много е вероятно, строителството на Турски поток у нас да започне, но не за да си осигурим руска газ за собствени нужди и транзит, а за да могат да бъдат окрадени поредните милиони. Финансирането на Турски поток у нас, за разлика от проваления Южен, е за наша, а не за руска сметка. Тоест, дори без гаранции от Европа и Русия за този газопровод, на нас никой не ни пречи да закопаем в него 2 млрд. като разбира се половината откраднем. В резултат и американците доволни, и Борисов докато прибира частта си от заровените милиарди, се бие в гърдите, че поне е опитал да защити енергийните ни интереси.
След 2-3 години като спре транзита през Украйна, спира и този през България, нещо повече - за нас няма да има газ. А след десетина години когато затворят и последния блок на Козлодуй, ще се окажем с най-скъпия ток в Европа.
Най-хубавото обаче е, че към този период в България, българи няма да са останали, а това гарантира, че Народен съд няма да има.
цитирай
8. merlin68 - . . . Видяла козата Саанска че под...
30.03.2019 11:01
getmans1 написа:
... Видяла козата Саанска че подковат коня и тя се наредила до ... жабата ... ххъхъхъ.

Юлкееее, и за копипейстър не не ставаш ... матрялчето на никому непознатия аФтор и пет пари не струва .... Знам, че копирайтерството ти е по-Нтересно ма то е ... друга бира и направо класа, професия.


saankii написа:
да дойде да "спасява" бат Гойку от Банкята...
заедно с най-върлият новодем0кратин ГейтЮ, и сие балАци
БВП на БЕ ГЕ за 2018, бил 11 пъти по-голям,отколкото този през 1988!!??
/ тоз €кон0мически Бисер, очаквам да се реши да маркира бай Венци1951,
който ,поне е оторизиран счетоводител, и нормален хетеросексуален..пич ))
ще ми бъде безкрайно интересно...
моля?



Гетьо ревнува, че някои се опитва да се намърда в неговият ресор - копи-пействане
Гетьо, очевидно е, че колежката е копирала нещо несравнимо по смислено от боклуците които ти изтискваш от парцала Фактор
цитирай
9. eva666 - благодаря за отзива, Merlinе..надали,усещащ, колко си..близоо доИстината.
30.03.2019 12:58
аз ще бягам..на топло..
върнах се за 10дни, и се разболях/ от мъка и студ..

бай дъ уей, Серията за Фройд/13/ ме грабна..
отново позна , ще я гледам довечера..
усмивки...

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eva666
Категория: Други
Прочетен: 530881
Постинги: 320
Коментари: 2318
Гласове: 1162
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол